22 december 2008

Gott och Onyttigt

I dag har det gjorts julgodis minsann.
Mjuk chokladkola med apelsinsmak blev det.
Gjorde en dubbel sats för "säkerhets skull"..
Så här gör man:
(bilderna är av dubbel sats, men receptet jag skriver är för en enkel)

Smält 50 gram smör i en tjockbottnad kastull







Tillsätt 1 dl ljus sirap







Tillsätt 3 dl vispgrädde







Tillsätt 3 dl strösocker







Det blev lite mycket i lilla kastrullen, så jag fortsatte i en tjockbottnad panna istället.







Visp, visp..







Koka.







Under tiden, lägg smörpapper i en form.
För enkel sats blir 18 x 20 cm finfint.






Riv skalet av en apelsin.







Hacka 100 gram mörk choklad.







Koka..







...tills det börjar bli tjockare och segare.
Det tar ett bra tag. Minst en halvtimme.






Nu har det blivit mörkt och fint.
Testa gärna med ett så kallat "kulprov" om det är klart.
(droppa mer en droppe av kolan i ett glas kallt vatten, då ska kolan stelna till en kula)
Har du en termometer ska den visa på 124 grader.
Häll i apelsinskalen.


Sen chokladen.
Chokladen ska inte koka, bara smälta ner i kolan.






Klart att hällas över i..







..formen.
Låts stå svalt tills kolan stelnat.
Skär den sedan i mindre bitar, lagom att ätas..

Mums..

Inga kommentarer: