14 maj 2009

Fysikfrågor

Här kommer ytterligare en fysikfråga ställd till Göran Manneberg, taget ur KTHs tidning Osqledaren:

FRÅGA: Bäste Professor Manneberg,
Vi har en katapult som är kapabel att slunga ett bouleklot, vikt cirka 700 gram, 60 meter. Vår fråga är nu naturligtvis: hur långt skulle man med denna katapult kunna kasta en genomsnittlig gräddtårta?
Med nyfikna hälsningar,
Joel & Jesper

GÖRAN SVARAR: Först och främst vill jag göra som i amerikanska TV-rättegångar: jag vill anropa något ammendment som gör det omöjligt för mig att kriminalisera mig själv. Men om vi utgår från att frågan är rent akademisk (för vad skulle den annars vara?) så måste man slå fast att det mesta hänger på gräddtårtans utformning. Om katapulten kan ge samma utgångshastighet till en gräddtårta (1,2 kg?) som till bouleklotet så avgörs ju gräddtårtans (och offrets) framtida öde av

1) Gräddtårtans form. Ju mer projektilliknande ju bättre. Vem vet? Konisk gräddtårta kanske är morgondagens grej.

2) Gräddtårtans sammanhållning. Ju större risk för uppdelning i sub-gräddtårtor (bakelser?) i kastögonblicket, ju sämre räckvidd. Satsa på en princesstårtliknande design, med så hållfast marsipan som möjligt ytterst.

3) Gräddtårtans hållfasthet mot deformation. Ju plattare den blir vid accelerationen ju långsammare går det. En liten minimal inblandning av cement i grädden skulle säkert göra underverk. Fast kanske även i ”impact”.

4) Gräddtårtans densitet. Låg densitet (undvik maränginslag!) försämrar flygförmågan.

Men (som fysiklärare brukar säga), om allt är idealt kommer den lika långt som bouleklotet. Frågan är om vi lever i den bästa av världar? …och vad det i så fall skulle innebära.


För att läsa mina tidigare inlägg med Herr Manneberg, klicka HÄR eller HÄR

Inga kommentarer: