12 maj 2009

Vad krävs?

Det kanske är för att jag aldrig riktigt gillade hans musik, men att Peter Gabriel får årets Polarpris har jag lite svårt att fatta..
Visst.. Han var med i Genesis innan Phil Collins, och så gjorde han den där knäppa videon till "Sledgehammer", men räcker det?
Priset ska "ges för betydande insatser inom musiken och/eller musiklivet, eller för insatser som bedöms kunna bli av stor betydelse för musiken eller musiklivet, och skall kunna avse alla områden inom eller med nära anknytning till musiken"
Jag kan komma på massor av artister som passar dessa kriterier. Peter Gabriel är inte en av dom.. Men men..
Grattis..

4 kommentarer:

Mangan sa...

Om du tror att DN:s presentation av Gabriel är speciellt heltäckande så tänk efter ett ögonblick, den biten är ju uppenbart ihopskriven på en kvart. Det är knappast videon till "Sledgehammer" som är Peter Gabriels claim to fame. Möjligt att du inte gillar honom men gubben har spelat en stor roll för det som litet slarvigt brukar kallas "world music" sen den första WOMAD-festivalen 1982, han har hjälpt till att väcka intresset för dussintals afrikanska och asiatiska musiker (och hjälpt till att distribuera deras skivor i västvärlden) och han är en magnetisk scenpersonlighet. "Peter Gabriel plays Live" från '83 är ett av de bästa livealbum som någonsin gjorts, och inehåller ingenting från Genesis-tiden och ingen "Sledgehammer".

Jag är med på att Polarpriset är ett svårmanövrerat pris och att de hamnat i ett behov av att täcka upp gamla giganter för att inte folk ska säga trettio år efteråt "varför fick inte haaan priset?", men med Gabriel träffar de rätt.

Unknown sa...

Jag klev visst på en öm tå där? =)

Kim Jong Il sa...

Om du tror att de väljer ut artister så lättvindigt så kan du räkna med att nästa års nobelpris i litteratur går till Liza Marklund. Knappast. Läs motiveringen. Den säger det mesta.

Izzy.se sa...

Men Stefan! Du kan inte tala om för mig att du inte grät en liten tår när han sjöng den där balladen med Kate Bush....
Kram på dig ;-)