(ett nystan är väl nödvändigtvis inte en härva, va?)
Redan i det första informationsföreläggandet som fem ljudboksförlag krävt i Solna har det inte gått så smidigt som väntat.
Bredbandsoperatören Ephone har vägrat ge ut informationen.
Bevisningen är för svag säger dom.
(och vissa experter tycks hålla med)
Om jag har förstått det hela rätt så har denne person (som laddat ner ljudböcker), inte bara laddat ner fler ljudböcker än vad en person rimligtvis hinner lyssna på under en livstid, men också tankat hem dom direkt från en ftp-server.
(varning: här blir det lite teknikprat - somna inte)
Eftersom när man kopplar sig direkt till en ftp server (i stort sett en hårddisk någonstans), så är det relativt lättspårat.
Men den största del nerladdningar sker nuförtiden via torrents där små delar av en stor fil laddas från en uppsjö av olika användare runt om i världen, så blir det otroligt mycket svårare att spåra.
Speciellt eftersom en sådan liten "fil-bit" inte kan vara skyddat av vilken upphovsrättslag som helst.
I sig självt är denna fil-bit bara en liten snutt kod som egentligen inte kan användas till någonting, men sammansatt med alla andra slås dessa kodsnuttar ihop till en stor fil som sen kan ses/lyssnas på.
Denna sammansättning sker på din egen dator, och inte via nätet, så vad slutresultatet blir syns ju inte via din internetkoppling..
Visst finns det vägar att se vad någon har för avsikt att ladda ner, men det blir naturligtvis en liten laglig härva i sig självt liksom..
I vilket fall som helst, så säger jag inte att det är rätt eller fel att ladda ner material som någon har spenderat tid, pengar och inte minst kreativitet att tillverka. Det är absolut inte ett argument i denna diskussion, men själva idén om att lämna ut information om internetanvändare till olika instutitioner ser jag som början på en vattenrutschkana som leder till en absolut avsaknad av personers rätt till ett privatliv.
(farlig rutschkana)
Som jag sagt tidigare måste vi nu börja tänka i nya banor.
Ett föredrag jag lyssnade på förra veckan ekar i mitt huvud.. Andreas Liffgarden från Spotify sa något i stil med;
Att gå från att man kan spela sina skivor man köpt på vilken spelare som helst till att köpa en låt via en av den uppsjö av tjänster som nu finns, där man bara kan spela upp den låten på sin egen dator, eller sin egen mp3-spelare, eller sin egen telefon är ju att gå baklänges..
Det måste bli lättare att lyssna på sin musik, inte svårare..
Tekniken finns och den kommer att utnyttjas. Det finns sätt att underlätta för mediekonsumenter att få tag i vad man vill ha på ett lagligt sätt som gynnar både upphovsmännen/kvinnorna och konsumenten, men den ålderdomliga industrin (skiv/film/tv-bolagen) som har byggt ett imperium av att tjäna pengar på sina artister håller fast vid sin gamla affärsmodell med tänder och klor medan världen förändras.
Trent Reznor från gruppen Nine Inch Nails formulerade det så väl:
I samma veva sa han också:
Nu har vi alltså denna nya lag, men redan det första målet ser ut att bli inte bara en utdragen affär, men hur mycket kommer denna rättsprocess att kosta oss?
(slutnotan med alla advokater och utredningar i alla instanser är jag nästan rädd att tänka på)
Läs gärna gårdagens artikel i SVD som rapporterade om Ephone osv: KLICKA HÄR
Mina tidigare inlägg i detta ämne hittas HÄR och HÄR
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar