02 januari 2009

Smarta skärmdumpar

(tagen med kommando-skift-4. observera den grå kvadraten av vad jag valt att spara)

(resultatet)


OBS! (Tips för oss macanvändare. Läser du detta från en pc? Stackare..)

Visst, du känner säkert till det gamla kortkommandot kommando-skift-3 för att ta en bild av hela innehållet på skärmen, och du kanske till och med är bekant med kommando-skift-4, som tar fram en hårkorsmarkör så att du kan välja vilken del av skärmen som ska komma med på bilden. Men det kanske bästa och mest dolda kortkommandot för skärmbild är kontroll-kommando-skift-3 (eller 4), som i stället för att skapa en fil på skrivbordet kopierar skärmavbilden till urklippet, så att du kan klistra in den var du vill. (Det här kortkommandot använder jag när jag vill klistra in skärmavbilder direkt i Photoshop.)

Du kan även göra skärmavbilder i programmet "Förhandsvisning", eller som det heter på min dator som är inställd på Engelska, "Preview".
I menyn under "File", välj "Grab" och du får tre olika sätt att göra din skärmdump. ("Selection", "Window", eller "Timed screen".)

Har nu med iSabellas hjälp fått översättningar:
I programmet "Förhandsvisning", under "Arkiv" i menyn, finns "Skärmavbildning", och de tre valen heter "Markering", "Fönster", eller "Skärm med tidtagning".

Fler mac tips kommer.. (lite då och då..) Stay tuned..

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, bästa mac-support!
Under Föhandsvisning kan man gå in på Arkiv och sen på "Skärmavbildning". De tre möjligheterna man får heter "Markering", "Fönster" och "Skärm med tidtagning".
Lång leve mac!

Unknown sa...

Tack så mycket för hjälpen..