11 januari 2009

Mikroblogg

Har testat lite mikrobloggar på sistone.

Vad är en mikroblogg?
I korta drag, en kombination av blogg och "instant-messenger" tjänst där man lätt kan lägga in kontakter, med andra ord, se "vänners" inlägg man vill följa och på så sätt "kommunicera" med.

Jag har haft ett Twitter konto ganska länge, men en vän har tjatat på mig att byta till Jaiku, det är faktiskt mycket bättre på många sätt.
Nu har jag kollat runt lite på diverse mikrobloggar så jag tänkte ge lite tips:

Twitter - Korta meddelanden, möjlighet att uppdatera via sms, tyvärr har dom tagit bort utgående sms funktionen. (stor förlust)
Många användare. Väl utvecklade funktioner.

Bloggy - Mycket likt Twitter, men med kommentarfunktion. (möjlighet att kommentera på andras inlägg och sen följa konversationer i "trådar"), sms och mms uppdateringsmöjligheter.

Tumblr - Mer som en vanlig blogg, med korta inlägg som text, bilder, video, musik osv. Enkel och snygg.


Jaiku - Korta meddelanden med kommentarfunktion i "trådar" (bra), kanaler (ämneskataloger), möjlighet att uppdatera via sms. Många användare med intressanta och ibland till och med givande "konversationer".





Plurk - Listig design. Upplagt som ett schema med tidpunkter för dina meddelanden längs en tidslinje, kommentarfunktion, det finns smsfunktioner planerade (vet inte vad det kommer att innebära än).


Lajvblogg - Är som en kombination av Twitter och Jaiku. Har den bästa kombinationen av funktioner. Korta meddelanden med kommentarfunktion i "trådar" (som med Jaiku), möjlighet att uppdatera via sms, även utgående sms där du kan välja vilka kontakter du vill få sms ifrån vid nya inlägg (mycket bra!).
Enda nackdelen för tillfället är att antalet konton är relativt låg. (få livliga diskussioner än).

Det finns säkert fler bra sidor, kommentera gärna med din favorit. Om du mikrobloggar, lägg gärna in adressen till din sida i kommentaren.

Inga kommentarer: